Kwasy omega-3 i omega-6 to rodzaje zdrowych tłuszczów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Omega-3, takie jak DHA (kwas dokozaheksaenowy) wspierają pracę mózgu oraz przyczyniają się do utrzymania prawidłowego widzenia. Kwasy omega-6 to na przykład kwas linolowy (LA) i gamma-linolenowy (GLA). Organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać wymienionych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego musimy je dostarczać z dietą.
Źródła omega-3 to głównie tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, sardynki), oleje roślinne (lniany, rzepakowy) oraz orzechy i nasiona. Omega-6 znajdziemy w olejach roślinnych, takich jak olej z wiesiołka, słonecznika czy soi, a także w orzechach i pestkach. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tych olejach są istotne dla wsparcia naturalnej odporności. Zdrowa dieta, bogata w ryby, oleje roślinne i orzechy, zapewnia ich optymalną ilość i wspiera nasze zdrowie na wielu poziomach.
Ile kwasów omega-3 powinno się dostarczać w diecie?
Kwasy Omega-3 są niezbędnymi składnikami diety, które nie są wytwarzane
w organizmie i których nie możemy niczym zastąpić.
Ze względu na wiek wyróżniamy różne zapotrzebowania na ten składnik**:
- Dzieci powyżej 6 m.ż.: min. 100 mg DHA / dobę (1-2 razy w tygodniu małą porcję ryb)
- Dzieci do 2. r.ż.: przynajmniej 100 mg DHA /dobę (małe porcje ryby 1-2 razy tygodniowo)
- Dzieci w 3. r.ż.: min. 250 mg DHA + EPA / dobę. (1-2 porcje ryb tygodniowo)
- Dzieci > 3. r.ż. i młodzież: min. 250 mg DHA + EPA / dobę (1-2 porcje ryb tygodniowo)
- Dorośli: min. 250 mg DHA + EPA / na dobę. (1-2 porcje ryb tygodniowo)
